Jussin kunniaksi ihmiset kävivät tänään saaressa, tarkemmin sanottuna Pyydyskarissa. Paikka sijaitsee Oulunsalon edustalla ..ööh.. suurpiirteisesti sanottuna pohjoispuolella. Meiltä sinne on linnuntietä matkaa ~5km, merimatka mukaan lukien.

1852
Oululainen kauppamies Franz Johan Johaninpoika Franzen (1819-1887) omisti suuren osan Varjakan alueista ja perusti Varjakan saareen laivavarvin.

1854
Itämaisen sodan aikana (1853-56) englantilainen laivasto-osasto, joka oli noussut maihin Toppilassa 1.6.1854, poltti Varjakan saaren varvin ja tehtaan sekä telakalla olleen Olof-nimisen laivan.

1855
Työt laivavarvilla aloitettiin ja ensimmäinen laiva "skuunari" Alku valmistui v.1856.
V.1857 valmistuivat parkit Franzen ja Suomi ja 1859 parkki Varjakka. 1862 laskettiin vesille siihen asti koko suomessa valmistetuista laivoista suurin yli 450 lästiä vetävä Salo.

1862
Vuoden 1862 jälkeen varvia käytettiin enää vain laivojen korjauspaikkana.

Vanhan telakan laituriin pääsee vieläkin, isommallakin veneellä, mutta rantautuminen vaatii monta käsiparia ja hieman hulluutta...
laituria_pyydyskari024.JPG

Koko saaren ranta näyttää suunnilleen tältä vielä nykyäänkin... ihmeen kauan se puukin merivedessä kestää!
rantaa_pyydyskari001.JPG

Ja tokihan itse satamavahti oli vastassa
satamavahti_pyydyskari022.JPG

Saareen mennessä tulee aina olo, että olisi loikannut ajassa kymmeniä vuosia taaksepäin! Siellä on kertakaikkisen kaunista! Mukavuudet puuttuvat, ja "turistien" roskat. Metsissäkin kummittelee ihan varmasti!
aaveet_pyydyskari015.JPG

Tätäkään siltaa ei ole hetkeen kuljettu
silta_pyydyskari016.JPG

Telakasta on jäljellä vielä jotain... älkää kysykö mitä nämä ovat mutta kaikki liittynevät samaan systeemiin, siihen milla laivoja on nostettu / laskettu
telakka_pyydyskari019.JPG

telakka_pyydyskari020.JPG

telakka_pyydyskari021.JPG

Ja telakasta muistona tämäkin erään rakennuksen seinässä
kyltti_pyydyskari007.JPG

Vuonna 1898 perustettiin Varjakansaaren saha. Runsaan kymmenen vuoden kuluessa siitä kasvoi Euroopan suurin. Parhaimmillaan saha työllisti lähes 700 työntekijää. Oulunsalon ja koko Oulun seudun yrityselämän keskipiste sijaitsi tuolloin Varjakan saaressa.

1928 Sahan pääakseli katkesi kolmannen kerran, ja koska puun menekki oli heikko, siihen loppui sahan taru...

1987 Saari rakennuksineen siirtyi Oulunsalon kunnan omistukseen... Osa rakennuksista on remontoitu (mm. konttori, paloasema... luvassa kuvia jahka rantaudumme sinne päähän saarta), mutta suuri osa on päässyt tähän kuntoon
rauniot_pyydyskari014.JPG

ja osa ränsistyy hyvää vauhtia, kunnossapitoa ei ole
talo_pyydyskari012.JPG
Kuva itse asiassa kaunistaa tilannetta... Mummulla ja Papalla oli osa tuosta vuokralla ja sitä olivat siellä tyhjentämässä. Remonttia kaipaisi ja kovasti... Saman talon piharakennus vielä
piharakennus_pyydyskari009.JPG

Paljon hauskoja kuvattavia sieltä löytyy muutenkin... alkuperäistä ja kulkijoilta unohtunutta

kesakukat_pyydyskari017.JPG

karrynpyora_pyydyskari008.JPG